پیام میهن خبر1
چهارشنبه25 تير 1404
Wednesday, July 16, 2025

اهتمام اداره بهزیستی کرمان؛ از غربالگری ژنتیکی تا ضرورت کاهش معلولیت

مدیرکل بهزیستی استان کرمان با بیان اینکه ۵۰ درصد معلولیت‌ها در استان جنبه ژنتیکی دارد گفت: همکاری بین بخشی در حوزه غربالگری و مشاوره‌های ژنتیکی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است که باید در اولویت قرار گیرد.

اهتمام اداره بهزیستی کرمان؛ از غربالگری ژنتیکی تا ضرورت کاهش معلولیت
به گزارش پیام میهن خبر، علیرضا وحیدزاده در نشست خبری به مناسبت هفته بهزیستی با اشاره به اینکه 67 هزار و 500 پرونده برای افراد دارای معلولیت در اداره‌کل بهزیستی ثبت شده است گفت: از این تعداد 65 هزار پرونده به صورت مستمر و مابقی به صورت غیر مستمر خدمات دریافت می‌کنند.
مدیرکل بهزیستی استان کرمان با بیان اینکه اطلس معلولیت‌ها در سه گروه تهیه شده و در اختیاران فرمانداران قرار گرفته است افزود: این اطلس به منظور در جریان قرار گرفتن مدیران از وضعیت اجتماعی آن شهرستان است.
او به همکاری مسئولان و مدیران مرتبط در بحث جلوگیری از معلولیت‌های ژنتیکی اشاره کرد و افزود: در این زمینه حمایت بیشتر نمایندگان مجلس که می‌توانند نقش مهمی را به عنوان نماینده مردم ایفا کنند را خواهانیم.
وحیدزاده ادامه داد: اداره‌کل بهزیستی یک دستگاه خدمات‌رسان است که به افراد دارای ناهنجاری و اختلالات  خدمات لازم ارائه می‌کند و تنها دستگاهی نیستیم که در حوزه ناهنجاری‌های اجتماعی فعالیت می‌کند.
او در ادامه به آمارهای در خصوص آسیب‌های اجتماعی اشاره کرد و افزود: آمارهای مربوط به آسیب‌های اجتماعی از چند منبع نظیر سامانه ۱۴۸۰، سامانه رصد، اورژانس اجتماعی و دفاتر مشاوره در سطح استان جمع‌آوری و به‌طور مستمر پایش می‌شود.
مدیرکل بهزیستی استان کرمان ادامه داد: ما حتی وضعیت معتادان حاضر در مراکز ماده ۱۶ را از نظر تحصیلات، ساختار خانوادگی و شرایط اجتماعی بررسی می‌کنیم.
خودکشی ردیف اول آسیب‌های اجتماعی
او با اشاره به دسته‌بندی آسیب‌های اجتماعی در استان کرمان گفت: پس از اقدام خودکشی و اعتیاد، کودک‌آزاری، بدسرپرستی، خشونت خانوادگی، ترک منزل، سالمندآزاری، کودکان کار و خیابانی و والدآزاری از جمله مسائل مهم اجتماعی در استان هستند.
وحیدزاده با بیان اینکه پدیده خودکشی یک بحران در جامعه محسوب می‌شود ادامه داد: این پدیده دیگر تنها یک مسئله فردی یا خانوادگی نیست بلکه بازتابی از بحران‌های عمیق اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی است که باید بطور جدی مورد توجه قرار گیرد که در استان کرمان بیشتر اقدام خودکشی ها در شهرهای شرقی و جنوبی اتفاق می‌افتد.
او در ادامه به فعالیت‌های مشارکتی و دولتی اداره‌کل بهزیستی اشاره کرد و گفت: بالای 95 درصد فعالیت‌های این اداره‌کل توسط تشکل‌های غیردولتی تحقق پیدا می‌کند که استان در این زمینه رتبه برتر کشور است.
مدیرکل بهزیستی استان کرمان بیان کرد: اداره بهزیستی به این تشکل‌ها فقط یارانه‌ پرداخت می‌کند که تنها 50درصد هزینه فعالیت‌های آن را پوشش می‌دهد و مابقی آن از طریق فعالیت‌های خیرخواهانه و عام‌المنفعه بدست می‌آید.
او گفت: تنها شیرخوارگاه استان و یک مرکز موسوم به «۱۴۸۰» توسط اداره‌کل بهزیستی اداره می‌شود.
وحیدزاده در ادامه با اشاره به عدم بودجه کافی برای رفع آسیب‌های اجتماعی ادامه داد: با توجه به وجود شرکت‌های صنعتی و معدنی و نهادهای اقتصادی استان کرمان، نیازمند مشارکت این نهادها در زمینه مسئولیت‌های اجتماعی هستیم.
بازگرداندن 3000 هزار کودک به خانواده
او همچنین به عملکرد اداره‌کل بهزیستی کرمان در حوزه ترک اعتیاد اشاره کرد و گفت: سال گذشته ۶۰۰۰ نفر در مراکز ماده ۱۶ پذیرش شدند. ۲۸ مددکار اجتماعی برای سه مرکز ماده ۱۶ در اختیار داشتیم؛ در حالی که طبق قانون، افراد پس از ترک، دو ماه مهمان مراکز ما هستند، اما متأسفانه برخی از این افراد پس از خروج، جایی برای زندگی ندارند بنابراین چهار مرکز تحت عنوان خانه‌های بین‌راهی برای اقامت این افراد راه‌اندازی کردیم.
مدیرکل بهزیستی استان کرمان همچنین با بیان اینکه بهزیستی در همه حوزه‌ها از جمله نگهداری کودکان بی‌سرپرست، سالمندان، افراد دارای معلولیت و معتادان بهبودیافته فعال است، گفت: اداره‌کل بهزیستی در ۶۰ مرکز، بیش از ۱۰۰۰ کودک بی‌سرپرست و بدسرپرست را نگهداری می‌کند. همچنین حدود ۳۰۰۰ کودک را از طریق پیوند با خانواده یا شبکه خویشاوندی به خانواده بازگردانده‌ایم.
وحیدزاده خواهان همکاری و مشارکت رسانه‌های استان در بحث حمایت از فعالیت‌های این دستگاه شد و گفت: انتظار می‌رود رسانه‌ها در انتقال صحیح واقعیت‌ها و افزایش آگاهی عمومی نسبت به مشکلات اجتماعی، بهزیستی را همراهی کنند.
او در ادامه به نگهداری با شرایط سخت از سالمندان اشاره کرد و گفت: بیش از ۵۵۰ نفر از سالمندان تحت پوشش اداره‌کل بهزیستی هستند مجهول‌الهویه هستند که اگر این افراد به خیابان بیایند، مشخص نیست چه سرنوشتی برای آنها رقم بخورد.
کاهش نرخ رشد جمعیت و سالمند شدن جامعه
مدیرکل بهزیستی استان کرمان در ادامه از روند کاهش نرخ رشد جمعیت و سالمند شدن جامعه سخن به میان آورد و افزود: متاسفانه نتوانستیم در این زمینه سهم خوبی داشته باشیم و شرایط لازم را برای ازدواج و فرزندآوری را فراهم کنیم هرچند این موضوع نه‌تنها یک مسئله ملی، بلکه یک چالش جهانی است.
 وحیدزاده در ادامه با اشاره به نتایج آخرین داده‌های سامانه رصد گفت: بر خلاف تصور عمومی، بیشترین مصرف مواد مخدر در استان کرمان همچنان از نوع سنتی است. ما انتظار داشتیم که مواد محرک صنعتی مانند شیشه یا مت‌آمفتامین‌ها در حال رشد باشند، اما داده‌ها نشان می‌دهد که مواد سنتی نظیر تریاک هنوز بیشترین مصرف را دارند.
او تاکید کرد: افزایش تاب‌آوری، آگاهی عمومی و توانمندسازی خانوارها از جمله مؤثرترین ابزارهای ما برای مقابله با آسیب‌های اجتماعی هستند. برای موفقیت در این مسیر، همکاری جدی همه نهادهای اجرایی و رسانه‌ها ضروری است.
وحیدزاده به عدم ظرفیت‌سازی اداره‌کل بهزیستی در دو حوزه اختلال روان و اختلال رفتار اشاره و خاطرنشان کرد: در این دو حوزه نتوانستیم همکاری و مشارکت برخی دستگاه‌ها را در جلب کنیم.
 
برچسب ها :

دیدگاه کاربران

دیدگاه شما ثبت شد

مطالب پیشنهادی